Draaifeest/workshops

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshopdata, stuur me dan een berichtje met je e-mailadres. Ik zet je dan op de lijst voor de nieuwsbrief.

Draaifeest 2023

Update: Draaifeest zit al vol, maar je kan je nog wel opgeven voor de reservelijst. Stuur daarvoor met onderstaande knop een berichtje naar Wim

De planning voor de workshops voor komend jaar is dan wel nog niet rond, maar…. je kan je al wel opgeven voor Draaifeest!

Zou jij wel eens een houten kom willen draaien op de wipdraaibank? Of kan je al kommen draaien en heb je behoefte aan verdieping? Kom dan 17, 18 en 19 maart naar Baarn, daar organiseren wij het eerste Draaifeest van Nederland. Op Draaifeest kun je leren hoe je een kom kunt draaien uit een stuk vers hout. Maar een beker behoort ook tot de mogelijkheden. 

Je kampeert in je eigen tent en een kookploeg zorgt voor de innerlijke mens. In de avond kun je bij een kampvuurtje je kennis delen, of gewoon gezellig kletsen. Voor de gevorderde kommendraaier, die zelf al een draaibank heeft, ligt de uitnodiging om met 10% korting op de prijs je eigen bank mee te nemen. Wij zijn erg benieuwd welke mooie ervaringen je al hebt, en natuurlijk je producten. De kosten zijn 225 euro per persoon, met 10 % korting als je je eigen bank meeneemt. Draaifeest wordt georganiseerd door het illustere trio Sjors (VersHout), Wim (Malushout) en mijzelf.

De exacte invulling van de workshops moeten we nog gaan bepalen, dus als je nog wensen hebt, geef ze door!

Wil je je aanmelden of wil je graag meer informatie, stuur dan een mailtje naar Wim via onderstaande knop.


Workshops

Heb je altijd al je eigen, houten lepel willen maken, een krimppot, of misschien willen leren hoe je een kom of beker kan draaien op een voet-aangedreven wipdraaibank? Dan kan je binnenkort aan de slag tijdens de workshops houtbewerking.   

Door de geringe omvang van de groep is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Data

  • 15 april Basiscursus kommen draaien
  • 16 april Bekers draaien
  • 27 april (Koningsdag) Lepel snijden
  • 28 april Basiscursus kommen draaien
  • 29 april Kommen draaien (semi)gevorderd
  • 30 april Bekers draaien
  • 18 t/m 20 mei (Hemelvaart) COMBIDAGEN lepel, krimppot, kom*
  • 21 mei Bekers draaien
  • 17 juni kommen draaien**
  • 18 juni kommen draaien**
  • 24 juni kommen draaien (semi)gevorderd
  • 25 juni bekers draaien

De basiscursus kommen is geschikt voor mensen die ofwel nog nooit een kom hebben gedraaid op de wipdraaibank ofwel nog een keer een herhaling willen hebben (met wat verdieping). De gevorderden workshop is voor hen die al meerdere kommen hebben gemaakt en nog tegen een aantal dingen aanlopen, of bijvoorbeeld een keer een kom met handvatten willen draaien. 

* Tijdens deze combidagen van 18 t/m 20 mei ga je drie dingen leren. We gaan aan de slag met een lepel, waarbij je je eerste lepel gaat maken, of je verder gaat bekwamen in het snijden van een lepel. Daarnaast maken we een krimppotje met een deksel. Ook gaan we nog een kom draaien op de wipdraaibank, waarbij we de grove vorm eerst met een bijl gaan uithakken. Voor dit pakket betaal je 210 euro. Wil je ook nog op de optionele 4e dag (21 mei) een beker draaien, dan kan dat voor 70 euro extra (los kost die dag de standaard 85 euro).

** De niveaus voor deze dagen moeten nog vastgesteld worden. Mocht je interesse hebben, stuur dan een mailtje waarbij je je niveau en/of vraag vermeld en de datum waarop je graag zou willen komen. Dan maak ik aan de hand daarvan een indeling van deze dagen.

Kosten

Voor de workshops betaal je 85 euro. Dit is inclusief koffie/thee/versnaperingen en soep. Uiteraard vallen ook de benodigde materialen en het gebruik van het gereedschap hieronder. 

Indien je dit jaar drie workshops volgt, betaal je in totaal 230 euro (dit geldt per persoon, dus niet als groepje van drie).

Aanmelden

Meld je aan via een mail aan Het Noeste Leven, via de contactpagina op deze site. Plaatsing gaat in volgorde van aanmelding. Indien er minder dan 3 aanmeldingen zijn, kan de workshop komen te vervallen. Indien er teveel aanmeldingen zijn, wordt eerste gekeken of er bij een andere workshopdag nog ruimte is en anders kunnen er eventueel nieuwe data ingepland worden. Zodra deze nieuwe data bekend zijn, zal er contact opgenomen worden met diegenen die nu buiten de boot vallen (tenzij je dat liever niet hebt).

Na aanmelding zal je een bericht krijgen met veiligheidsinformatie en een betalingsverzoek. Pas na ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief. 

Inhoud workshops

Kommen en/of bekers draaien

Het draaien van een kom of beker op een wipdraaibank kan een lastig klusje zijn. Met de nodige volharding, en vooral ook met de juiste aanwijzingen, is echter vrij snel een eerste stap gemaakt. Eén van de leuke aspecten van de wipdraaibank is dat je deze ook nog eens redelijk eenvoudig zelf kan maken. Dus, als je tijdens de workshop de slag te pakken hebt en je wil thuis hier ook mee aan de gang gaan, dan kan je er thuis zelf ook één maken. De onderdelen en gereedschappen die niet bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn wel bij mij te verkrijgen. Je kan zelfs een complete draaibank bestellen, waarna ik deze voor je ga maken.

We zullen het hele proces doorlopen. Van het ruw in de vorm hakken van de kom, het draaien op de draaibank en de laatste afwerking met een mes.

Zie hier een korte versie van wat we gaan doen tijdens de workshop kommen draaien:

Lepelsnijden

Tijdens de workshop lepelsnijden zullen we, voordat we daadwerkelijk aan de gang gaan, meerdere lepels bekijken en uitvinden wat een lepel een goede lepel maakt. Daarna volgt (als het weer dat toelaat) een wandeling in de omgeving, waarbij we verschillende boom- en struiksoorten bekijken en wellicht al wat lepels in de takken verborgen zullen zien zitten.

Dan is het daadwerkelijk tijd om zelf een lepel te gaan maken. Eerste gaan we met de bijl aan de slag, waarbij je leert hoe je op een veilige manier de grove lepelvorm uit je hout kan hakken. Daarna volgen het rechte houtsnijmes en het lepelmes. Ook hierbij ligt de nadruk op het veilig gebruik van deze messen, maar natuurlijk leer je ook wanneer je welke snede kan gebruiken. Al doende en lerende maak je zo je echte houten lepel. 

Aan het eind hebben we nog tijd om het te hebben over de afwerking van de lepel. Welke mogelijkheden tot versieren zijn er?

Al met al een dag waarop vele onderwerpen voorbij komen, maar er ook veel gedaan zal worden.

Wil je al een indruk krijgen van wat je gaat doen? Kijk dan deze video:

Krimppot maken

Tijdens de workshop krimppot-maken, zullen we eerst een aantal krimppotten bekijken. Wat voor soorten potten zou je kunnen maken, en wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk ter decoratie? Waarom scheurt de pot niet en hoe blijft de (losse) bodem vastzitten?

Vervolgens gaan we zelf aan de slag. Je zaagt een vers stuk stam of tak en leert hoe je die makkelijk en (relatief) snel uit kan hollen.  De bodem moet dan ook nog op maat gemaakt worden en vastgezet worden in de pot. Je kan je pot ook nog mooi afwerken.

Aangezien je een deksel pas kan maken als de pot droog is, maken we tijdens een andere workshopdag.

Wil je al een voorproefje van wat we gaan doen? Kijk dan de volgende video:

Wanneer je deksel eenmaal klaar is en op maat van je pot gemaakt, kunnen we verder gaan met het decoreren van je pot. Je kan bijvoorbeeld een mooi knopje maken voor op je deksel en/of de pot zelf versieren met snijwerk en pigmenten.

Hier kan je zien hoe ik één van de soorten deksels maak voor een krimppot:

Tot slot

Ik hoop dat je veel plezier zult beleven tijdens je workshop en er bovendien veel van op zal steken.

Tot dan,

Martijn