Workshops

Voor de rest van dit seizoen zitten de workshops helaas al vol. Wil je graag op de hoogte gehouden worden over o.a. de data van de workshops van volgend seizoen, stuur me dan een berichtje met je e-mailadres. Ik zet je dan op de lijst voor de nog nieuw te verschijnen nieuwsbrief.

Workshops lepelsnijden, krimppot maken en kommen draaien op de wipdraaibank

Heb je altijd al je eigen, houten lepel willen maken, een krimppot, of misschien willen leren hoe je een kom kan draaien op een voet-aangedreven wipdraaibank?  Dan kan je binnenkort aan de slag tijdens de workshops houtbewerking. Aan het eind van het seizoen is er voor hen die al ervaring hebben met het draaien van kommen op de wipdraaibank zelfs ook de mogelijkheid om een beker te leren draaien.   

Het betreffen allen ééndaagse workshops. Voor de krimppotworkshop is het echter aan te raden om beide workshops te volgen: zowel het maken van de pot, als de vervolgworkshop waarbij je een deksel maakt en de pot en deksel decoreert. Deze kunnen echter niet in één weekend samen, omdat de pot eerst moet drogen (en krimpen!) voordat de deksel gemaakt kan worden. Overigens heb ik de workshops zo ingepland, dat je er zelf wel een heel weekend van kan maken, door bijvoorbeeld een workshop lepelsnijden en krimppot maken te combineren tot één groot workshop weekend.

Door de geringe omvang van de groep is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.

De voorlopige planning is als volgt:

 • Za 2 april           –            Kommen draaien (gewijzigd i.v.m. grote interesse voor het draaien).
 • Zo 3 april           –            VOL Krimppot maken VOL
 • Za 16 april         –            VOL Kommen draaien VOL
 • Zo 17 april         –            VOL Kommen draaien VOL
 • Ma 18 april       –            Lepelsnijden (2e paasdag)
 • Zo 5 juni            –            Lepelsnijden
 • Za 9 juli              –            Kommen draaien
 • Zo 10 juli           –            VOL Kommen draaien VOL
 • Wo 27 juli         –            Lepelsnijden
 • Do 28 juli           –            Kommen draaien
 • Vr 29 juli            –            VOL Kommen draaien VOL
 • Za 17 sept.        –            Deksel voor krimppot en decoratie
 • Zo 18 sept.        –            VOL Lepelsnijden VOL
 • Ma 19 sept.       –            VOL Kommen draaien VOL

 • Za 15 okt.          –            VOL Kommen Draaien VOL
 • Zo 16 okt.          –            VOL Bekers draaien VOL

Mocht je graag een workshop volgen maar op die dag niet kunnen, stuur dan toch een mail en ik laat het je weten zodra de volgende workshops ingepland worden.

Praktische zaken

De workshops duren de gehele dag, tot 17.00 uur, en vinden plaats op ons terrein in de bossen bij Waalre.

De workshops zullen buiten, maar wel overdekt, plaatsvinden. Houd hier rekening mee wat betreft je kleding.

Je zal worden voorzien  van koffie/thee, versnaperingen en soep. Neem zelf wel verdere lunch mee. Speciale dieetwensen? Laat het weten.

Minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Na aanmelding zal je een formulier krijgen met veiligheidsinformatie, welke als gelezen ondertekend dient te worden voor aanvang van de workshop.

Een deel van de gebruikte gereedschappen zal te koop zijn bij de workshops, zodat je daarna thuis ermee aan de slag kan. Sommige van de gereedschappen zijn ook hier in de webshop te koop.

Kosten

Voor de workshops betaal je 75 euro. Dit is inclusief koffie/thee/versnaperingen en soep. Uiteraard vallen ook de benodigde materialen en het gebruik van het gereedschap hieronder. 

Indien je dit jaar drie workshops volgt, betaal je in totaal 200 euro (dit geldt per persoon, dus niet als groepje van drie).

Aanmelden

Meld je aan via een mail aan Het Noeste Leven, via de contactpagina op deze site. Plaatsing gaat in volgorde van aanmelding. Indien er minder dan 3 aanmeldingen zijn, kan de workshop komen te vervallen. Indien er teveel aanmeldingen zijn, wordt eerste gekeken of er bij een andere workshopdag nog ruimte is en anders kunnen er eventueel nieuwe data ingepland worden. Zodra deze nieuwe data bekend zijn, zal er contact opgenomen worden met diegenen die nu buiten de boot vallen (tenzij je dat liever niet hebt).

Na aanmelding zal je een bericht krijgen met veiligheidsinformatie en een betalingsverzoek. Pas na ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief. 

Inhoud workshops

Lepelsnijden

Tijdens de workshop lepelsnijden zullen we, voordat we daadwerkelijk aan de gang gaan, meerdere lepels bekijken en uitvinden wat een lepel een goede lepel maakt. Daarna volgt (als het weer dat toelaat) een wandeling in de omgeving, waarbij we verschillende boom- en struiksoorten bekijken en wellicht al wat lepels in de takken verborgen zullen zien zitten.

Dan is het daadwerkelijk tijd om zelf een lepel te gaan maken. Eerste gaan we met de bijl aan de slag, waarbij je leert hoe je op een veilige manier de grove lepelvorm uit je hout kan hakken. Daarna volgen het rechte houtsnijmes en het lepelmes. Ook hierbij ligt de nadruk op het veilig gebruik van deze messen, maar natuurlijk leer je ook wanneer je welke snede kan gebruiken. Al doende en lerende maak je zo je echte houten lepel. 

Aan het eind hebben we nog tijd om het te hebben over de afwerking van de lepel. Welke mogelijkheden tot versieren zijn er?

Al met al een dag waarop vele onderwerpen voorbij komen, maar er ook veel gedaan zal worden.

Wil je al een indruk krijgen van wat je gaat doen? Kijk dan deze video:

Krimppot maken

Tijdens de workshop krimppot-maken, zullen we eerst een aantal krimppotten bekijken. Wat voor soorten potten zou je kunnen maken, en wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk ter decoratie? Waarom scheurt de pot niet en hoe blijft de (losse) bodem vastzitten?

Vervolgens gaan we zelf aan de slag. Je zaagt een vers stuk stam of tak en leert hoe je die makkelijk en (relatief) snel uit kan hollen.  De bodem moet dan ook nog op maat gemaakt worden en vastgezet worden in de pot. Je kan je pot ook nog mooi afwerken.

Aangezien je een deksel pas kan maken als de pot droog is, kan deze niet gemaakt worden tijdens de workshop. Wel kunnen we aan de hand van een aantal voorbeelden kort bekijken hoe het op maat maken van de deksel in zijn werk gaat. Dan kan je, mocht je dat willen, later thuis altijd nog een deksel bij je pot maken. Maar ook zonder deksel zijn ze erg leuk, bijvoorbeeld om je houten lepels in te zetten. Wil je liever toch onder leiding van mij een deksel maken en je krimppot decoreren met kleuren en/of houtsnijwerk, dan kan je ook de vervolgworkshop volgen op een later moment.

Wil je al een voorproefje van wat we gaan doen? Kijk dan de volgende video:

Deksel maken voor krimppot en decoratie

In deze workshop gaan we eerst een deksel maken voor een krimppot die je al eerder hebt gemaakt. We zullen een aantal methodes bekijken en bespreken waarop je de deksel kan maken, waarna je, onder begeleiding, hier zelf mee aan de slag gaat.

Wanneer je deksel eenmaal klaar is en op maat van je pot gemaakt, kunnen we verder gaan met het decoreren van je pot. Je kan bijvoorbeeld een mooi knopje maken voor op je deksel en/of de pot zelf versieren met snijwerk en pigmenten.

Hier kan je zien hoe ik één van de soorten deksels maak voor een krimppot:

Kommen draaien

Het draaien van een kom op een wipdraaibank kan een lastig klusje zijn. Met de nodige volharding, en vooral ook met de juiste aanwijzingen, is echter vrij snel een eerste stap gemaakt. Eén van de leuke aspecten van de wipdraaibank is dat je deze ook nog eens redelijk eenvoudig zelf kan maken. Dus, als je tijdens de workshop de slag te pakken hebt en je wil thuis hier ook mee aan de gang gaan, dan kan je er thuis zelf ook één maken. De onderdelen en gereedschappen die niet bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn wel bij mij te verkrijgen.

We zullen het hele proces doorlopen. Van het afzagen en splijten van een stuk van een stam, het ruw in de vorm hakken van de kom en vervolgens het draaien op de draaibank.

Zie hier een korte versie van wat we gaan doen:

Tot slot

Ik hoop dat je veel plezier zult beleven tijdens je workshop en er bovendien veel van op zal steken.

Tot dan,

Martijn