Over

Rond mijn twintigste kwam ik in aanraking met allerhande ambachten. De idee dat we veel van de dingen die we gebruiken zelf kunnen maken, raakte mij zeer. Het is niet alleen de zelfvoorzienendheid daarin die mij aantrekt, maar ook het leren van en met elkaar en de voldoening die een mooi handgemaakt product geeft.

Lange tijd heb ik de interesse in ambachten vrijwel alleen in persoonlijke sfeer in kunnen zetten. Professioneel gezien kwam dat nauwelijks tot uiting. Sinds 2018 probeer ik met ‘Het Noeste Leven’ door middel van ambachtelijk gemaakte houten gebruiksvoorwerpen de relatie tussen onze ervaringen en de producten die we dagelijks gebruiken te versterken.

Portret Martijn

Het begint met verwondering. Verwondering over de prachtige natuur om ons heen en wat die ons biedt. Verwondering over wat we daar, met een paar simpele handelingen, die al duizenden jaren door onze voorouders worden verricht, van kunnen maken. De volgende stap vindt plaats in mijn werkplaats, waar met het bijna meditatieve proces van het langzaam, stap voor stap, handmatig bewerken een op het eerste gezicht gewoon stuk hout tot een vorm met zijn eigen uitstraling komt. Door vele hak- en snijhandelingen ontstaat er een samensmelting tussen het hout, met zijn eigen structuren en kleuren, en het product dat ik wil maken. Een product dat we daarna met veel plezier, en hopelijk af en toe die zelfde verwondering, kunnen gebruiken.

Kijk maar eens goed naar je lepel of schaaltje en zie de eigenheid door een heel leven van zon, wind en regen in bos of plantsoen…

‘Het Noeste Leven’ is mijn pad naar een vrije en evenwichtige geest in een tevreden lichaam.

Martijn van Gerwen

<< Terug naar ‘Home’ <<

>> Lees verder bij ‘Aandacht’>>