Over

Het begint met verwondering. Verwondering over de prachtige natuur om ons heen en wat die ons biedt. Verwondering over wat we daar, met een paar simpele handelingen, die al duizenden jaren door onze voorouders worden verricht, van kunnen maken.

Het Noeste Leven staat voor hard werken, buiten in weer en wind. Hier krijg je echter veel voor terug in de vorm van Aandacht, Ambacht en Avontuur.

Met de juiste Aandacht zie je de lepel of kom al in de boom zitten. Je ziet de grilligheid van het hout, met al zijn eigen structuren en kleuren. Door het Ambacht, alleen werkend met handgereedschap op spierkracht, kan je, en word je zelfs gedwongen, rekening te houden met deze eigenheid van het materiaal. Door kennis en ervaring heb ik een goed beeld van hoe het hout er uit zal zien als ik het klief en snijd. Toch is het altijd weer spannend wat er uit komt. De tekening in het hout is altijd anders. Zitten er noesten in? Hoe lopen de nerven? Hoe is de kleur en is er misschien ook een interessante verkleuring opgetreden door schimmels in het hout? Ah, wat een Avontuur.

Door vele hak- en snijhandelingen ontstaat er een samensmelting tussen het hout en het product. Een product dat we daarna met veel plezier, en hopelijk af en toe die zelfde verwondering, kunnen gebruiken.

Kijk maar eens goed naar je lepel of schaaltje en zie de eigenheid door een heel leven van zon, wind en regen in bos of plantsoen…

Martijn van Gerwen