Avontuur

Het werken met vers hout is altijd een avontuur, net als het aandachtig bekijken van de gemaakte producten. Geen enkele lepel is hetzelfde. Niet alleen doordat alles handwerk is, maar ook doordat ieder stuk hout anders is.

verschillende kleuren hout

Wanneer ik begin te werken aan een blok hout, weet ik door kennis en ervaring al enigszins hoe het hout er uit zal zien als ik het klief en snijd. Toch is het altijd weer spannend wat er uit komt. De tekening in het hout is altijd anders. Zitten er noesten in? Hoe lopen de nerven? Hoe is de kleur en is er misschien ook een interessante verkleuring opgetreden door schimmels in het hout?

Door het hout te oliën verandert de kleur ook. De mate van verkleuring verschilt echter per houtsoort. Sommige soorten krijgen door de lijnolie een lichtgelige kleur. Andere krijgen juist weer een diepbruine kleur. Een verkleuring krijg je ook bij gebruik van je houten lepels en bakjes. Olie en vetten uit het eten geven een geleidelijke verkleuring van het hout. Gebruik je een lepel of spatel om mee te bakken, dan verandert de kleur nog meer door de verhitting. Dit laatste proces versnel ik soms door de lepels in de oven te bakken. Hierdoor krijgen ze in vrij korte tijd een mooie donkere kleur, waardoor ze er al extra oud uit zien.

lepel voor bakken
Amerikaanse Vogelkers vóór het bakken in de oven
blank
Dezelfde lepel ná het bakken in de oven

Het hout moet na het snijden altijd langzaam drogen. Anders zou het kunnen barsten. Af en toe komt het desondanks toch voor dat er scheurtjes ontstaan. Soms houdt dat in dat het werkstuk gereduceerd wordt tot brandhout. Soms kan ik het nog zo bijsnijden dat de scheur weg valt. Maar een enkele keer kan die scheur juist bijdragen aan een prachtige authentieke uitstraling.

<< Terug naar ‘Ambacht’ <<